REGAŁY NIERDZEWNE KLIP
Regały półkowe ze stali nierdzewnej przeznaczone są do przechowywania żywności w dużych kuchniach i restauracjach. System regałów jest w całości wykonany ze stali nierdzewnej i może być użytkowany również w chłodniach i mroźniach. Dzięki wysokiej jakości zastosowanej stali nierdzewnej do jego produkcji (stal nierdzewna typ V2A – klasyfikacja niemiecka; AISI/ASTM304 – norma amerykańska) może być również stosowany w instytutach badawczych, laboratoriach oraz placówkach medycznych, gabinetach oraz szpitalach.
System regałowy | System regałów KLIP | System regałów skręcanych |
---|---|---|
Konstrukcja | Podstawowy, Dostawiany | Podstawowy, Dostawiany |
Stabilizacja | Stężenia diagonalne | Płytki narożnikowe |
Obsługa | Jednostronna | Obustronna |
Wysokość | 1750, 2000, 2500 mm | 1750, 2000, 2500 mm |
Szerokość | 1000 mm | 1000 mm |
Głębokość | 300, 400, 500, 600, 800 mm | 300, 400, 500, 600, 800 mm |
Nośność | 200 kg | 200 kg |
Powłoka | Stal nierdzewna V2A | Stal nierdzewna V2A |
Budowa | Wszystkie elementy składowe regału wykonane z wysokiej jakościowo stali nierdzewnej odpornej na ciepło, zimno oraz wiele środków chemicznych. Regulacja zawieszenia półek co 25 mm, system bezśrubowy, krawędź półki 40mm, szybki montaż | Wszystkie elementy składowe regału wykonane z wysokiej jakościowo stali nierdzewnej odpornej na ciepło, zimno oraz wiele środków chemicznych. Regulacja zawieszenia półek co 25 mm, system skręcany śrubami, krawędź półki 40mm |
Gwarancja | 5 lat | 5 lat |
Możliwe wyposażenie | Łączniki (ze stali nierdzewnej mocujące regały do ściany, półki ażurowe dla lepszej wentylacji | Półki ażurowe dla lepszej wentylacji |
ZADZWOŃ!
DORADZIMY I POMOŻEMY W DOBORZE ODPOWIEDNICH REGAŁÓW DO TWOJEGO MAGAZYNU!!!
Więcej o regałach nierdzewnych w systemie klipowym:
Regały nierdzewne półkowe stały się nieodzowną częścią branży gastronomicznej. Już od dawna sprawdziły się jako higieniczny sposób przechowywania żywności oraz naczyń. Dlatego też idealnie wpasowują się w obecnie standardy higienicznego przygotowywania posiłków w zakładach żywienia zbiorowego , takich jak szpitale, domy opieki, szkoły, hotele, restauracje, ośrodki wczasowe i inne. Są odporne na korozję, w dużej mierze niewrażliwe na żywność, przyprawy, a co najważniejsze nie wpływają na ich smak. Regały półkowe ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe dzięki zastosowaniu wysokiej jakości stali nierdzewnej typu V2A (materiał 4301). Nawet po wielu latach i intensywnym użytkowaniu nie jest widoczne zmęczenie materiału w przypadku tego systemu regałowego.
Regały nierdzewne półkowe są również wyjątkowo odporne na wiele chemikaliów, a także na ciepło i zimno. Dlatego z powodzeniem mogą mieć zastosowanie w szafach chłodniczych, chłodniach i dużych komorach chłodniczych. Regały można również wykorzystywać w ciepłych pomieszczeniach kuchennych (zarówno suchych jak i mokrych).
Różnorodny pod względem wymiarów system regałów ze stali nierdzewnej pozwala na odpowiednie dopasowanie do konkretnych pomieszczeń. Oferujemy regały półkowe nierdzewne w systemie modułowym, który łatwo jest rozbudować o kolejne moduły, czy dodatkowe półki. Dlatego gwarantujemy Państwu dostępność systemu przez okres co najmniej 10 lat.
Półki nierdzewne w regałach są elastyczne pod kątem regulacji wysokości, w związku z czym łatwo można je dopasowywać do zmieniających się wymagań dotyczących przechowywania. Półki o nośności 200 kg pozwala na składowanie również większych obciążeń, jak zapasy mąki, cukru czy garnków.
Dla zapewnienia lepszej wentylacji możliwe jest zastosowanie półek ażurowych czy z półek z nacięciami, co zapewnia równomierną wentylację i zapobiega kondensacji wilgoci w produktach żywnościowych (czyli powstawaniu i rozwoju pleśni, jak choćby w przypadku mięsa).
Solidnie wykonane regały ze stali nierdzewnej często stosowane są w laboratoriach i instytutach badawczych.
Regały nierdzewne dostępne są również w systemie regałów skręcanych i one również wykonane są z tej samej stali nierdzewnej typu V2A co regały w systemie klip. Jeżeli szukasz regałów nierdzewnych w systemie skręcanym wejdź tutaj.
Wskazówki dotyczące obsługi:
Stal nierdzewna typu V2A to wysokiej jakości materiał o specjalnych właściwościach. Aby zapewnić długą żywotność regałów, należy przestrzegać następujących wskazówek. Powierzchnia stali nierdzewnej powinna być utrzymywana w czystości i dostępna dla powietrza. Ślady użytkowania, resztki żywności, czy pozostałości środków czyszczących należy natychmiast usunąć. Powierzchnia stali nierdzewnej nie może przez dłuższy czas stykać się ze zwykłą rdzewiejącą stalą lub żelazem przez dłuższy czas. W przypadku kontaktu stali nierdzewnej z żelazem lub zwykłą stalą, np. przez opiłki, wełnę stalową, pozostałości po szczotkach drucianych lub wodę zawierającą żelazo, powstają pierwiastki chemiczne, które są przyczyną niezależnej dalszej korozji. Chociaż stal nierdzewna jest odporna na wiele substancji chemicznych, nie zawiera ona kwasu solnego, kwasu siarkowego, ani soli kaustycznej. Grube warstwy brudu zawierające sole, chlor, czy inną rdzę mogą w pewnych okolicznościach z czasem doprowadzić do przebarwień, czy korozji powierzchni stali. Jeśli masz jakiekolwiek pytani bądź wątpliwości, po prostu zadzwoń do nas.
Wskazówki eksperta dotyczące przechowywania żywności:
– Idealne do przechowywania jest pomieszczenie suche, ciemne i dobrze wentylowane
– Pomieszczenie nie powinno posiadać bezpośredniego światła słonecznego i ogrzewania
– Należy zachować temperaturę przechowywania odpowiednią dla poszczególnych produktów żywnościowych (np. +40C dla posiekanych owoców i warzyw, lub +20C w przypadku świeżego drobiu).
– Żywność należy przechowywać na półkach, a nie na podłodze.
– Przechowywane produkty spożywcze powinny być odpowiednio przykryte lub w inny sposób zabezpieczone, aby nie oddziaływały na siebie nawzajem.
– Surowa lub nieprzetworzona żywność powinna być przechowywana oddzielnie od potraw gotowych. Jeżeli nie jest to do końca możliwe ze względu na brak miejsca, produkty należy odpowiednio opakować lub owinąć.
– Produkty luzem należy odpowiednio zapakować np. w odpowiednie pojemniki atestowane przeznaczone do żywności.
– Przy otwieraniu nowych opakowań, dobrze jest zapisać markerem datę otwarcia, dzięki czemu łatwiej jest monitorować zdatność produktów zdatnych do spożycia.
– Należy stale monitorować terminy przydatności produktów do spożycia
– Żywność należy przechowywać zgodnie z zasadą FIFO (pierwsze weszło – pierwsze wyszło). Oznacza to, że w pierwszej kolejności zużywane są produkty z najkrótszą datą przydatności do spożycia. Takie gospodarowanie produktami zapewni ekonomiczne gospodarowanie zasobami oraz zapobiegnie marnowaniu żywności.
– Należy regularnie sprzątać magazyny żywności i półki regałowe (przy użyciu miękkich ściereczek i łagodnych środków, uważając aby nawet one nie miały kontaktu z produktami żywnościowymi. Uwaga! Nie należy przechowywać środków czystości razem z żywnością!